Hoppa till innehåll

Aktuellt

Gudrun gav ny syn på skogsförsäkring

” Analysera, jämför och resonera – det är bra att vara förutseende och ta ett aktivt beslut om vilken skogsförsäkring du ska köpa” rekommenderar Jordnäras försäkringsförmedlare och expert på skogsförsäkring Claes Hugemark i majutgåvan av Skogseko.

Försäkringar är en lite annorlunda produkt. Man köper något man aldrig vill behöva använda. Om olyckan ändå är framme känns det bra att få hjälp och ekonomisk ersättning, inte minst om det händer något i skogen. Då är det ofta stora värden som står spel.

Under många år var intresset svalt för skogsförsäkringar. En del skogsägare hade brandförsäkring, men ett stort antal saknade helt skydd. Men så kom stormen Gudrun 2005 som under ett dygn fällde 200 miljoner träd i södra Sverige. Hela 75 miljoner kubikmeter skog skadades och det blev tydliga och avskräckande spå i skogslandskapet.

Den gigantiska stormen blev en väckarklocka för många skogsägare och nyteckningen av skogsförsäkringar ökade kraftigt. Allt fler ville även ha med ett stormskydd i försäkringen.

– Före Gudrun fanns ytterst få skillnader mellan försäkringsbolagens villkor. Premierna var låga och diskussionen kring skogsförsäkringar var inte särskilt prioriterad, varken av försäkringsgivarna eller skogsägarna, säger Claes Hugemark, försäkringsförmedlare på Jordnära.

– Men de enorma skador Gudrun orsakade gjorde återförsäkrarna oroliga för hur dyrt det skulle kunna bli i framtiden. Premierna höjdes och det blev begränsningar på hur mycket ersättning skogsägarna skulle kunna få ut vid en skada. Många har haft sin skog länge, kanske i flera generationer, och det har varit naturligt med mindre bränder och stormar. Men det nya med Gudrun var att man insåg att det kan blir stora skador som får allvarliga konsekvenser.

Om man inte är försäkrad kan det bli svåra ekonomiska efterverkningar.
– Eftersom marknadens villkor började skilja sig alltmer ökade behovet för skogsägare att sätta sig in i vilken typ av försäkring som passade bäst för just dem, menar Claes.

Markägare behöver fråga sig vilken sorts tillgångar man har. Om fastigheten exempelvis är på tio hektar nyplanterad skog är det mindre risk för storm, medan snytbaggar och torka kan orsaka problem.

– Varje skogsägare behöver göra en riskbedömning och försöka analysera vad som kan hända på just deras mark. Vilka villkor passar dem och hur kan de få bäst ersättning om en skada inträffar? Det är bra att vara förutseende och ta ett aktivt beslut om vilken skogsförsäkring man ska köpa, konstaterar Claes Hugemark.”

Läs hela artikeln här.


Nu anställer vi!

Vi söker en ny medarbetare med god erfarenhet från försäkring för ”gods, gårdar och skog”. I din roll som försäkringsrådgivare hos Jordnära dokumenterar, förmedlar, rådger och samordnar du ofta kundens hela försäkringsbehov. Du utför även försäkringsnära tjänster.
Relation, service och personligt omhändertagande är nyckelord för Jordnära.


Tack!

Tack bästa kund och leverantör för så många fina års försäkringssamarbete! Nöjet har verkligen varit på min sida! Nu har jag valt att gå i pension från årsskiftet och ser mycket fram emot att bland annat få tillbringa mer tid med hundarna i skogen.

Jag önskar er fortsatt många trygga år hos Mats, Henrik och Clas på Jordnära.
Hälsningar Dag


Hej!

Jag heter Henrik och är ny på Jordnära sedan i höstas. Med min bakgrund från lantbruk, skog och försäkring hoppas jag kunna bidra till att göra Jordnäras service till dig som kund ännu bättre. Jag ser mycket fram emot att få träffa och bistå Er i försäkringsfrågorna framöver.
MVH/ Henrik
070-256 40 01
henrik@jordnara.net